EUD-UDDANNELSEN

Når du tager erhvervsuddannelsen til plastmager, bliver du ekspert i maskiner, robotter og spændende plastmaterialer med uendelige muligheder. Uddannelsen tager fire år og er en kombination af virksomhedspraktik og skoleforløb.

Udforsk

Plastindustrien Blivplastmager (21 Of 52)

Facts om uddannelsen

Opbygning

Erhvervsuddannelsen (EUD) til plastmager består af et grundforløb og et hovedforløb, som indeholder både oplæring i en virksomhed og skoleundervisning. Grundforløbet foregår på Den Jyske Håndværkerskole i Hadsten eller AMU SYD i Ribe. På hovedforløbet er du under oplæring i en virksomhed, samtidig med at du har kortere perioder med undervisning på skolen. 

Har du langt til skolerne, kan du bo på skolehjem på både den Den Jyske Håndværkerskole og AMU SYD sammen med andre lærlinge, som også er ved at tage en uddannelse. 

Varighed

Erhvervsuddannelsen til plastmager tager som udgangspunkt 4,5 år. Varigheden af din uddannelse afhænger dog af om du kommer lige fra 9. eller 10. klasse, eller om du har relevant erhvervserfaring.

Sådan kommer du ind

Du skal have afsluttet 9. eller 10. klasse og have min. 02 i karaktergennemsnit, samt være erklæret uddannelsesparat.

Læs mere her

Lad dig dog ikke afskrække af adgangskrav - hvis du kan og vil uddannelsen, så skal vi nok finde en løsning. Kontakt en af de to plastskoler for en en snak om hvordan du kommer i gang.

Økonomi under uddannelsen

Du får lærlingeløn fra den dag, din uddannelsesaftale med en virksomhed træder i kraft, og du får løn i både læreplads- og skoleperioderne. Hvis du har en uddannelsesaftale, der dækker grundforløbet, får du også lærlingeløn under grundforløbet. Hvis du ikke har det, kan du søge SU, hvis du er fyldt 18 år.

Du kan læse mere her

Løn

Til lærlinge under erhvervsuddannelsesloven udgør minimallønnen pr. måned (overenskomst 2022):

1. år: 11.920 kr.
2. år: 13.205 kr.
3. år: 14.520 kr.
4. år: 15.700 kr.

Din løn afhænger dog af din ansættelsesaftale med den virksomhed, du er ansat i. Læs mere om løn som færdiguddannet plastmager her: 

Mere om løn

Særligt for studenter

Har du en gymnasial uddannelse har du måske mulighed for at få afkortet din læretid med op til 5 måneder. Tal med studievejlederen på plastmageruddannelsen herom.

Hvad lærer jeg på uddannelsen? 

Når du tager plastmageruddannelsen, får du en specialiseret viden inden for plastproduktion, og du lærer at anvende forskellige plaststøbemaskiner og moderne teknologier som automatiserede produktionsanlæg og 3-D print.. Du lærer også at beregne omkostninger ved en produktion samt planlægge og udvikle produktion af forskellige plastprodukter. Det kan være alt fra LEGO® klodser, vindmøllevinger, sodavandsflasker, udstyr på hospitaler, dele til biler, computere, smartphones – og meget, meget andet! 

Du får også en all-round forståelse for den grønne omstilling, og hvorfor den er vigtig. Her får du blandt andet viden om biobaserede og genanvendte plastmaterialer samt ressource- og energioptimering. Det giver dig stærke kompetencer til at løse fremtidens miljømæssige udfordringer og tænke i nye, innovative måder at producere og anvende plast på. 

Teknologi og plastmaterialer

Som plastmager arbejder du både med hænder og hoved. Du lærer om plastmaterialer – hvilke egenskaber plast har og hvad det kan bruges til. Derudover foregår plastproduktionen med fuldautomatiske, computerstyrede maskinanlæg, hvor arbejdet består i at aflæse instrumenter, justere maskiner og robotter og kontrollere de færdige produkter. Som plastmager skal du derfor have en bred viden om moderne teknologier som robotteknologi og 3D print, samtidig med at du skal beherske teknikken omkring maskinerne.

Hvis du vil, kan du vælge at bygge videre på din uddannelse. Som en af de få erhvervsuddannelser i Danmark har plastmageruddannelsen en 1-årig overbygning, som hedder plastspecialist, hvor du får muligheden for at blive endnu dygtigere til dit fag.

Læs mere om plastspecialisten her

Uddannelsens opbygning

EUD Opbygning
Forløb Mobil EUD (1)
Plastindustrien Blivplastmager (19 Of 52)

Den rigtige uddannelse

Det er fedt, at vi hele tiden får en masse nye udfordringer. Jeg elsker at hverdagen er så varieret. Vi ved aldrig, hvad vi møder ind til og hvilke udfordringer, der kommer den dag.

- Alexander

Punkt 2

Den jydske
Haandværkerskole

Ellemosevej 25
8370 Hadsten
Danmark

Gå til website


Punkt 1

AMU Syd, Ribe 

Snepsgårdevej 20
6760 Ribe 

Gå til website


Tag uddannelsen i Hadsten eller Ribe

Plastmageruddannelsen kan tages to forskellige steder: på Den Jyske Håndværkerskole i Hadsten eller på AMU SYD i Ribe.

Map

Den jydske
Haandværkerskole

Ellemosevej 25
8370 Hadsten
Danmark

Gå til website

AMU Syd, Ribe 

Snepsgårdevej 20
6760 Ribe 

Gå til website

Prøv det af

Erhvervspraktik i plastbranchen

Vil du arbejde med 3D print & plast, være med til 3-kamp i Lalandia og lære en hel branche at kende?

Går du i 9. eller 10. klasse og er du ml. 15-17 år? Har du lyst til at komme i erhvervspraktik sammen med andre unge i 4 dage i plastbranchen og lære om plast og genanvendelse?

  • Er du til 3D printere, maskiner og praktiske eksperimenter med plast og andre materialer? Kan du lide at arbejde sammen med andre?
  • Vil du møde medarbejdere fra virksomheder i plastbranchen?
  • Vil du lave et re-design af et produkt du kender eller opfinde noget helt nyt

Kom i en uges erhvervspraktik i plastbranchen og mød andre unge. Besøg forskellige plastproducerende virksomheder, og få stillet en opgave der skal løses i fællesskab i løbet af ugen. Der er undervisning og sjove fælles aktiviteter hver dag og socialt samvær om aftenen. Alle opgaveløsninger fejres til sidst med deltagelse fra flere virksomheder, og her er din familie og venner også inviteret med.

I bor på Den Jyske Håndværkerskole i Hadsten lige nord for Aarhus, hvor det er ligesom på en efterskole; du bor på eget værelse, vi har biograf, pool, billard, gamer rum, træningsrum og meget mere.

Der er plads til 20 unge på forløbet.

Tidspunkter i 2024: Uge 12 (18.-21. marts) eller uge 47 (18. – 21. november)

Tilmeld dig

Internship-uge

To gange om året kan du deltage i en internship-uge. Her får du muligheden for at bo på Den Jyske Håndværkerskole i Hadsten, hvor du kan møde de andre lærlinge og opleve, hvordan det hele foregår på en af plastbranchens virksomheder.

Internship-ugerne er primært rettet mod elever i 9. og 10. klasse. Det er helt gratis – og tilmelding efter først-til-mølle. Internship-ugerne forløber som regel i foråret og efteråret, hvor du bor på skolen. Find konkrete datoer og Læs mere her

Brobygning

Overvejer du plastmageruddannelsen, men er du ikke helt sikker på, at det er det rigtige for dig? Kom i brobygning på Den Jyske Håndværkerskole i Hadsten. Som brobygningselev bor du på skolen, følger undervisningen og møder de elever, der er i gang med uddannelsen.

Læs mere her

Du kan også komme ud i en virksomhed og opleve den spændende hverdag, som plastmagerne møder. På den måde får du den allerbedste forudsætning for at finde ud af, om uddannelsen til plastmager er noget for dig.

Læs mere her

Plastindustrien Blivplastmager (25 Of 52)

Karrieremuligheder som plastmager

Som færdigudlært plastmager har du mange forskellige og gode jobmuligheder. Der er nemlig mange danske såvel som internationale virksomheder, der producerer produkter i plast – og netop derfor er der stor efterspørgsel efter uddannede plastmagere.

Se virksomheder her

Plastindustrien Blivplastmager (30 Of 52)

Flere faglærte uddannelser

I plastbranchen gøres der brug af flere faglærte uddannelser udover plastmageren. Automatiktekniker, Industritekniker, Værktøjsmager, Industrioperatør og Kompositoperatør.

Disse uddannelser kan tages mange steder i landet.

Læs mere her

TEST 

Lorem ipsum dolor sit amet

Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis.

Vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait nulla.

Læs mere

Dette er en titel